Najlepiej spożyć przed… recenzja

Bromatologia, czyli świat schabowego z ziemniakami

Autor: @Carmel-by-the-Sea ·2 minuty
2022-02-05
1 komentarz
12 Polubień
Po lekturze tej książki zostało mi więcej, niż odnotowanie nowego trudnego słowa. Nie była to jednak czytelnicza podróż, jakiej oczekiwałem. Popularne zaprezentowanie nauki o żywności (w szczególności ludzkiej pomysłowości w jej przetwórstwie), to temat rzeka wymagający nawiązań do różnych dziedzin (od ekonomii po biochemię). Trudno utrzymać w takim patchworku stabilną uwagę czytelnika i nie popaść w ogólniki czy zbytnią detaliczność dokonanego wyboru zagadnień. "Najlepiej spożyć przed ... Czyli o tym, co masz na talerzu" to z reguły przystępnie podana opowieść o historii 'interakcji człowieka z jedzeniem'. Nicola Temple, biolożka i popularyzatorka pogłębiania wiedzy o aprowizacji, zdała relację z kilku wybranych obszarów bromatologii, zachęcając czytelnika do zainteresowania się tym, co trafia do naszego żołądka.

Książka jest po części poradnikiem kulinarnych postaw (nas, jako klientów sklepów, producentów żywności, przetwórców i zwykłych głodnych szukających strawy), wzmocnionych kulturowymi uwarunkowaniami, które człowiekowi towarzyszą przez całą historię. Jest sporo informacji o biochemii procesów towarzyszących powstawaniu sera, pieczywa. Opisała autorka ciekawie pasteryzację i sterylizację (str. 42-44). W kilku miejscach dostajemy subiektywne rady, które mogą w praktyce pomóc czytelnikowi. Trochę jest o pomysłowości ludzi w przechowywaniu żywności przed wiekami i o najnowszych osiągnięciach, włącznie z nanotechnologią. Taki groch z kapustą, który nie zawsze pozwalał mi wydobyć główną myśl przyświecającą zamkniętej partii tekstu.

Przyczyny mojego malkontenctwa łagodzi jeden ciekawy wątek snuty okresowo przez całą książkę. Chodzi o kompromis. Temple bardzo dobrze oddała 'ogólnokulturowe' problemy związane z żywnością, włącznie z etycznymi dylematami. Kompromisem jest nasz wybór między wysoko przetworzonym jedzeniem i akceptowalnym 'wkładem własnym' w jego przygotowanie. Kompromisem jest bogactwo smaku i potrzeba jego bezpiecznego zachowania do czasu spożycia (głównie chodzi o warzywa i owoce). Kompromisem jest monokultura gospodarek wysoko-wyspecjalizowanych z popularnym plastikiem, jako opakowaniem i w pełni 'eko' oferta żywności wprost od producenta. Wiążą nas ograniczenia ekonomiczne, uwarunkowania populacyjne i osobiste preferencje. Wobec tak wielowymiarowego zagadnienia autorka wystąpiła w roli ciekawego rozjemcy. Nie prezentuje zideologizowanych protekcjonalnych przekonań. Namawia do czytania etykiet, unikania hasłowych hejtów i podejrzanych promocji w internecie (od 'zero cukru' po 'jedz tylko błonnik'). Nawołuje więc do kolejnego kompromisu - między stopniem zaufania do sumienności kontroli państwa nad stanem żywności a potrzebną 'zdrową' ciekawością czym się karmimy (w myśl zasady - ufaj i sprawdzaj).

"Najlepiej spożyć przed ..." stanowi zbiór ciekawych momentami tematów, które należy potraktować jako wstęp do poszerzonych poszukiwań (np. proces napylania produktów w celu ochrony przed powietrzem, dodatki w postaci aromatów, wypełniaczy i emulgatorów, ... ). Ciekawe fragmenty (chociażby ten o kiełbasie - str. 185-195) sąsiadują z niespójnymi i niejasnymi (jak w przypadku wstępu do spożywczego wykorzystania nanotechnologii - str. 253-254) . Ponieważ całość napisana jest językiem lekkim, czasem humorystycznym z solidną dawką ciekawostek (nie wiedziałem, że ilość witaminy C w warzywach tak bardzo zależy od sposobu ich krojenia), to poszukujących wstępnej lektur w tym temacie mogę 'umiarkowanie zachęcić'. Oczekujący czegoś konkretnego o żywienia, powinni poszukać może mniej eklektycznego, bardziej formalnego tekstu. To moja druga książka z serii #nauka firmowanej przez UJ. Znów trochę poniżej oczekiwań.

ŚREDNIO - 6/10

Moja ocena:

Data przeczytania: 2022-02-05
× 12 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Najlepiej spożyć przed…
Najlepiej spożyć przed…
Nicola Temple
6.8/10
Seria: #nauka

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarke...

Komentarze
@MLB
@MLB · ponad 2 lata temu
Czuję się umiarkowanie zachęcona:) Książka czeka w kolejce i, przyznam, jestem jej ciekawa. Już tyle knotów przeczytałam na temat żywności w różnych ujęciach, że jestem uodporniona na kontredans i lawirowanie między interesem konsumenta, a innymi interesami, więc chętnie przeczytam.
× 5
@Carmel-by-the-Sea
@Carmel-by-the-Sea · ponad 2 lata temu
Chyba tak własnie chciałem, by odebrano moje wrażenia. Tak bez entuzjazmu. Być może Tobie się spodoba i całość będzie warta lektury. Sam nie jestem zawiedziony przesadnie, ale liczyłem na trochę co innego.
× 2
@MLB
@MLB · prawie 2 lata temu
Całość jednak była warta lektury i bardzo mi się podobała. Dostałam dużo więcej, niż oczekiwałam.
Lawirowania w interesie przemysłu spożywczego nie było - było zastanowienie i próba znalezienia kompromisu, rozważanie wielu aspektów i zachęcanie do przemyśleń przy dokonywaniu osobistych wyborów. Nie przeszkadzało mi, że większość odniesień dotyczyła USA, czy Wielkiej Brytanii, choć UE też wspomniano, bo problem dotyczy całego świata i w efekcie nas wszystkich.
× 1
@Carmel-by-the-Sea
@Carmel-by-the-Sea · prawie 2 lata temu
Może liczyłem na coś innego. Tez uważam, że opis tego zrównoważonego kompromisu to ciekawy i w sumie trudny temat. Czasem słowa 'chemia' i 'naturalne' urastają do karykatur, a autorka pokazuje, że proste rady żywieniowe czasem wymagają doprecyzowania.
× 1
Najlepiej spożyć przed…
Najlepiej spożyć przed…
Nicola Temple
6.8/10
Seria: #nauka
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarke...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Nicola Temple stworzyła interesującą książkę, która odmitologizowuje wiele powszechnie głoszonych teorii o żywności przetworzonej. Na początku lektury rodzi się pytanie: czym właściwie jest żywnoś...

@bookovsky2020 @bookovsky2020

Wiedzieliście, że pokrojona w kostkę marchewka to żywność przetworzona? Praktycznie każda czynność, której poddajemy jedzenie, od cięcia czy siekania, spryskiwanie nanosrebrem szparagów by zachowały ...

@Mackowy @Mackowy

Pozostałe recenzje @Carmel-by-the-Sea

Siedem typów ateizmu
‘Nie-religia bez-ateistyczna’

Przypadłością książek o ateizmie jest fakt, że zawsze musi się pojawić w nich religia, wiara jako wyznanie, transcendencja, itd. Formalnie jednak ateizm jest pełną irrel...

Recenzja książki Siedem typów ateizmu
Nadchodząca fala
AI

Konstrukcja człowieka utrudnia ocenę wagi zdarzeń, które go przekraczają. Tak nas wyposażyła biologia. Wiele wytworów cywilizacyjnych nas przewyższa intencjonalnie, bo d...

Recenzja książki Nadchodząca fala

Nowe recenzje

The Most 3
Super książka <3
@czarno.czer...:

"Kiedy byłam mała, ro­dzi­ce cią­gle po­wta­rza­li, że naj­waż­niej­szych war­to­ści w życiu nie można kupić za żadne p...

Recenzja książki The Most 3
Polana
Polana - Marcel Moss
@mrsbookbook:

Wieś Runowo skrywa wiele tajemnic. Jej mieszkańcami wstrząsa zaginięcie Artura Krynickiego, zwyczajnie pewnego wieczoru...

Recenzja książki Polana
Księga czaszek
WYPRAWA PO NIEŚMIERTELNOŚĆ
@mrocznestrony:

Ledwie opadły mnie emocje po "W dół, do ziemi", którą raczyłem się ostatnio, a już sięgnąłem po kolejną powieść Roberta...

Recenzja książki Księga czaszek
© 2007 - 2024 nakanapie.pl