Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

Lara Gessler
8.3 /10
Ocena 8.3 na 10 możliwych
Na podstawie 8 ocen kanapowiczów
Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8.3 /10
Ocena 8.3 na 10 możliwych
Na podstawie 8 ocen kanapowiczów

Opis

Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler. Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: - praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki - ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane - tradycyjne przepisy - autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania! Z jutowego worka na orzechy wysypały się chrupiące opowieści. Zamknięte w łupinach czekały na właściwy czas - i na Larę Gessler, wrażliwą opowiadaczkę. Jak muszle znad morza przytknięte do ucha, rozgadały się na dobre. Zaglądają do przeszłości, płyną pod prąd, karmią ciało i duszę. Wyłuskajcie z nich moc. Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK" Lara Gessler - ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę "Słodki zielnik Lary". W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.  
Data wydania: 2020-09-29
ISBN: 978-83-8169-340-0, 9788381693400
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Stron: 352
dodana przez: chudini0505

Autor

Lara Gessler Lara Gessler
Urodzona w 1989 roku
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akade­miach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odzie­dziczyła po mamie i tacie – cukierniku.

Pozostałe książki:

Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny Słodki zielnik Lary
Wszystkie książki Lara Gessler

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

O orzechach i pestkach słów kilka.

24.11.2020

Lara Gessler - sławna córka słynnej matki. Muszę przyznać, że książka zachwyciła mnie wyglądem, ale czy przyciągnęła charakterem? Oj tak zdecydowanie tak!. Autorka sięgnęła po niezbyt wdzięczny "na pierwszy rzut oka" temat jakim są tytułowe orzechy i pestki. O ile orzechami wiele osób się zajada lub wykorzystuje je do wszelkiego rodzaju dań, tak p... Recenzja książki Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

Orzechy i pestki

17.12.2020

Po wszelkiego rodzaju książki kucharskie ostatnio sięgam z coraz większym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dzisiejsze książki kucharskie są teraz całkowicie inne niż kiedyś były : pełne naprawdę interesujących i innowacyjnych przepisów , pięknych zdjęć oraz ciekawych porad. Dlatego też, po najnowszą książkę Lary Gessler postanowiłam sama sięgną... Recenzja książki Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

LARA GESSLER • „ORZECHY I PESTKI. PRZEWODNIK MISTYCZNO-KULTURALNY”

9.12.2020

Muszę przyznać, że najczęściej z dużą dawką sceptycyzmu podchodzę do literatury wydawanej przez znane osoby, nazywane „celebrytami”. Wiem, to słowo ma pejoratywny wydźwięk, aczkolwiek sama uważam je za dość neutralny oraz ogólnikowy wyraz. Gdy dostrzegłam zapowiedź nowej książki Lary Gessler — postanowiłam zaryzykować. Co mogłam stracić, oprócz cz... Recenzja książki Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

@majuskula@majuskula × 1

Orzechy i pestki :)

15.11.2020

„Orzechy i pestki” przewodnik mistyczno-kulinarny autorstwa Lary Gessler, to naprawdę wyjątkowa pozycja dla wszystkich miłośników kuchni. Lara Gessler zabiera nas do świata orzechów i pestek, w którym przedstawia ich pochodzenie, historie oraz wszystkie niezbędne informacje które możemy wykorzystać na co dzień w swoich domach. Dla mnie największą... Recenzja książki Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

@revencleee@revencleee

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@monika8905
2020-11-16
8 /10

Dzisiaj przychodzę do was z książką Lary Gessler "Orzechy i pestki". Jest to idealny przewodnik dla osób, które kochają gotować, ale również dla amatorów takich jak ja, którzy chcą się nauczyć dobrze gotować:)

Orzechy i pestki towarzyszą nam obecnie w niezliczonej ilości potraw. Orzechy często kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a mi przede wszystkich z jesienią, kiedy to zagrabiając liście spod mojego wielkiego drzewa, zbieram orzechy.

Ta książka jest przepiękna pod względem graficznym. W środku znajdziemy porady od autorki jak się zabrać do gotowania, wiele ciekawych przepisów, które są szczegółowo opisane oraz wiele ciekawych ilustracji.

× 4 | link |
@kryminal_na_talerzu
2021-05-17
7 /10

„Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” to druga książka kulinarna Lary Gessler. Mimo jej podtytułu niewiele jest tu mistycyzmu, ot kilka słów o znaczeniu orzechów w snach i dawnych wierzeniach. Reszta to solidna wiedza oraz garść fajnych przepisów. Książka podzielona jest na 15 rozdziałów o poszczególnych orzechach, w których zawarte są informacje ogólnie takie jak: jak rosną, gdzie się je uprawia, jakie mają właściwości i jak postrzegano jest dawniej. Później dostajemy już stricte przepisy – są podzielone na kuchnię dawną czyli przepisy z naprawdę starych książek kucharskich i kuchnię autorki – tą współczesną, przepisy, którymi chce się z nami podzielić. Ogólnie książkę oceniam pozytywnie – jest ładnie wydana, ma ciekawe zdjęcia i ilustracje, choć ja bardziej traktuję ją jako samo źródło wiedzy niż faktyczną książkę kulinarną – wychodzi na to, że mój smak nie całkiem zgrywa się ze smakiem autorki, ale to nie znaczy, że u innych odbiorców nie będzie inaczej – ci, który lubują się w nieoczywistych połączeniach smaków na pewno będą zadowoleni. Ja i tak cieszę się, że mam tę książkę na półce, to skarbnica wiedzy o orzechach dla każdego zapalonego miłośnika gotowania!

× 2 | link |
@Mirka
2020-10-17
8 /10
Przeczytane

„Orzechy i pestki” to połączenie poradnika kulinarnego z opowieściami podróżniczymi, autobiograficznymi, ciekawostkami zaczerpniętymi ze zwyczajów ludowych i kultury naszych przodków. Lara Gessler zabiera nas w niezwykłą podróż po różnych zakątkach świata przybliżając rolę orzechów i pestek w życiu danej społeczności. W poszukiwaniu inspiracji odwiedziła m.in. Indonezję, Filipiny, Hiszpanię, Włochy i wiele innych miejsc, gdzie poznała ciekawych ludzi, których życie jest nieodłącznie związane magiczną relacją z orzechami.

To nie tylko książka kulinarna ale też kulturowo-duchowa uczta prowadząca nas przez wieki, sięgająca korzeniami aż do dawnych wierzeń w różnych tradycjach i kulturach. Dzięki takiemu połączeniu otaczają nas nie tylko zapachy ale też mistyczne doznania. Jest to poradnik, który warto mieć na swojej kuchennej półce, gdyż z pewnością nie raz skłoni nas on do wykorzystania zamieszczonych w nim pomysłów.

https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2020/10/653-orzechy-i-pestki.html

× 2 | link |
@Anna_Szymczak
2020-12-17
8 /10
Przeczytane
@majuskula
2020-12-09
8 /10
Przeczytane
@revencleee
@revencleee
2020-11-15
10 /10
Przeczytane
@klaudia.nogajczyk
2020-11-24
8 /10
Przeczytane Książki z Klubu Recenzenta
@allizabela.99
@allizabela.99
2020-10-28
9 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl